IT | EN
IT | EN
Vetrata Degustazione - Filodivino - San Marcello, Ancona Italia - Moretti Modular Contractor

Filodivino,
San Marcello, Ancona, Italy

The complete integration between the winery and the landscape in which it is set: this is the distinctive element of the new headquarters that houses the entire wine-making process of the Filodivino winery. The building was designed as an architectural organism that harmoniously fits into the surrounding nature, becoming its focal point. Architecture and greenery find in this creation an extreme synthesis, marked by a harmonious dialogue between man and environment. The structure, almost completely buried upstream, perfectly adapts to the morphology of the terrain, following the contour lines. The above-ground part is made up of a laminated wood dome that emerges from the hill and is mitigated by a coating like corten, which mimics the color of the earth.

The basement has a flat roof, except for the areas alongside the dome where sloping structures have been created to mimic the natural slope of the hill, with a roof garden arrangement. The building, due to its construction features, meets specific green building criteria. Moretti Modular Contractor has made a decisive contribution by providing its expertise in the technology of prefabrication with laminated wood.

The building spans two levels. The basement, approximately 1750 m2 houses the functional areas for wine production: from the area where the grapes are received and processed, to the space where we find the stainless steel containers for vinification, from a room for drying grapes to one for bottling, from the wine storage to the barrel room, as well as service areas for staff and operations. The first floor only covers part of the ground floor and inside it features a visitor reception and tasting area, characterized by a 24 m2 mezzanine hanging from the roof beams, the projecting structure of which can be seen from the basement. The twelve wooden arches of the dome, which extend cantilevered outside the entrance of the tasting room, recreate inside the sensation of being in a large barrel. The two floors are connected by two staircases: a straight internal one that connects the tasting room to the barrel room and an external spiral staircase, which leads from the roof garden to the covered area of the basement.

Project: arch. Cristiana Dell’Acqua

“Architecture and greenery find in this creation an extreme synthesis, marked by a harmonious dialogue between man and environment.”

Cristiana Dell'Acqua, Architect

NON CANCELLARE

Cristiana Dell’Acqua

Architect

Cristiana Dall’Acqua looks to the future through the use of new materials, which results in architectural solutions previously unimaginable, and the technical and creative abilities that allow for identifying – with this new mix of solid experience and innovation – new professional milestones to achieve.

A 24 m2 mezzanine hanging from the roof beams, the projecting structure of which can be seen from the basement.

Close collaboration between Moretti Modular Contractor and the architectural firm to identify the most suitable construction solutions, integrating laminated wood and reinforced concrete.

530 m2

aminated wood roof surface

1.750 m2

the footprint area of the reinforced concrete structure

Other projects